Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

"Περί Ελευθερίας" -Η εξαιρετική ομιλία του Σωτήρη Μαργιωρή στον Πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

"Περί  Ελευθερίας" ο λόγος και εμείς είμασταν εκεί στον Πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στην Ομιλία του κ.Σωτήρη Μαργιωρή τη Δευτέρα στις 18 Ιανουαρίου.

Τι σημαίνει όμως η λέξη Ελευθερία 

Η λέξη Ελευθερία είναι μια λέξη η οποία χρησιμοποιείται από τον κάθε άνθρωπο με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια, ανάλογα με τον χώρο, τον τόπο, την κοινωνική του τάξη, την πολιτική και πολιτισμική του ταυτότητα κλπ. Ιστορικά ο όρος "ελευθερία" έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς ανθρώπους και μέσα σε διαφορετικές κοινωνίες, για να περιγράψει αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους καταστάσεις, που όλες έχουν έναν κοινό παρονομαστή όσον αφορά το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο: Την δυνατότητα του ανθρώπου να δρα χωρίς περιορισμούς, και χωρίς εξαναγκασμούς. 

Οι περιορισμοί και οι εξαναγκασμοί μπορούν να είναι, είτε 1)Από το φυσικό περιβάλλον, και την βιολογία,πχ η ελευθερία της μετακίνησης περιορίζεται λόγω γεωγραφικών ή καιρικών συνθηκών, η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται λόγω σωματικών περιορισμών).

 2)Από από το κοινωνικό περιβάλλον πχ νομικό πλαίσιο του κράτους, περιορισμοί και εξαναγκασμοί από άλλους ανθρώπους κλπ. 


Εχουν ειπωθεί διάφορα όσον αφορά το προσωπικό επίπεδο. Εφόσον μιλήσαμε για ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ και ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥΣ θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τις ελευθερίες όσον αφορά το προσωπικό επίπεδο σε "Ελευθερίες του ατόμου για να" και "Ελευθερίες του ατόμου να μην". Αν τεντώναμε αυτές τις δύο κατηγορίες, η απόλυτη ελευθερία σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο θα ήταν χωρισμένη στις εξής δύο κατηγορίες 1)Την ελευθερία του ατόμου για να ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ άρα ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ, και 2)Την ελευθερία του ατόμου ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ άρα ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ Αυτά όμως ισχύουν στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο. Ο άνθρωπος όμως είναι ον κοινωνικό, οπότε αυτοί οι ορισμοί δεν φτάνουν για να ορίσουν την έννοια "ελευθερία" σε ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ επίπεδο.


Παρά το τσουχτερό κρύο ο κόσμος τίμησε με την παρουσία του την εξαιρετική ομιλία του κ Σωτήρη Μαργιωρή η οποία περιελάμβανε πλήθος όμορφων slides από θεματικές φωτογραφίες  και  μουσικά επενδύθηκε από  τους :

Κλεονίκη Δεμίρη στο τραγούδι

Θωμάς Κοντογεώργης στο πιάνο,


και Αλέξη Κώστα στα κρουστά ,που μας ταξίδεψαν με τις όμορφες μελωδίες τους. 

Έγινε ανάλυση της λέξης  Ελευθερίας και το κάτα πόσο τελικά είμαστε ελεύθεροι από τη στιγμή που γεννιόμαστε ,από τη στιγμή που ζούμε με στερεότυπα ακολουθώντας κανόνες και νόμους απαράβατους από την έναρξη της υπαρξής μας
.

Μία ομιλία εξαιρετική που προβλημάτισε το κάθε ακροατή και παρευρισκόμενο.Είμαστε όντως Ελεύθεροι τελικά;Μήπως ήρθε ο καιρός να το σκεφτούμε πιο σοβαρά και να προβληματιστούμε ;

Η εκδήλωση ήταν δωρεάν και εντάχθηκε στα πλαίσια του 

Ανοιχτού σχολείου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. 

Έγινε  με τον συντονισμό του φορέα ΛΕΩ ΝΑΙ

  www.leonai.gr