Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ατζέντα πολιτιστικών εκδηλώσεων- Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

Απόψε η Ευανθία Ρεμπούτσικα στην Αθήνα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/1

ΜΟΥΣΙΚΗ


Ευανθία Ρεμπούτσικα: Παρουσίαση του Official Soundtrack «Νοτιάς» της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη στον Ιανό

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, μετά την τεράστια επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας», συνεργάζεται και πάλι με τον Τάσο Μπουλμέτη, συνθέτοντας την πρωτότυπη μουσική για τη νέα του ταινία «Νοτιάς» που προβάλλεται στους κινηματογράφους. Η παρουσίαση του επίσημου σάουντρακ γίνεται σήμερα στον ΙΑΝΟS (Σταδίου 24). Τηλ.: 210 3217917. Ώρα: 20:30.



ΘΕΑΤΡΟ


Μεταμεσονύχτια παράσταση «Lady Day-Η κυρία με τις γαρδένιες» στο ΑLTERA PARS

Συνεχίζεται έως και τις 14 Φεβρουαρίου η επιτυχημένη παράσταση «Lady Day-Η κυρία με τις γαρδένιες», με θέμα τη ζωή της Μπίλι Χόλιντεϊ. One woman show από την Αλεξία Μπεζίκη. Στη μουσική ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασσέτας που παίζει, συνθέτει και ενορχηστρώνει, στο κοντραμπάσο ο Μάνος Λούτας. Η Βάσια Καρυτινού υπογράφει το κείμενο και σκηνοθετεί ο Αλέξης Τσάφας. Από την ερχόμενη εβδομάδα η παράσταση θα παίζεται μόνο κάθε Κυριακή στις 6 μμ. το απόγευμα (31/1-7/2-14/2). Αυτήν την εβδομάδα ωστόσο θα πραγματοποιηθεί κανονικά η μεταμεσονύχτια παράσταση της Παρασκευής (22/1). Στο ΑLTERA PARS (Μεγ.Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός). Τηλ.: 210 3410011. Ώρα: 00:00. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.


«Φόβος» του Στέφαν Τσβάιχ στο Θέατρο Βασιλάκου


Ο Φόβος, ένα κλασικό κείμενο γραμμένο την ίδια εποχή των σπουδαίων ψυχαναλυτικών κειμένων του Φρόιντ, ανοίγει την πόρτα στον θεατή σε μια κατάσταση αμείωτης δραματικής έντασης όπου ο φόβος αλλάζει μορφές, αλλά παραμένει μπροστά του σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν. Μία συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Μετάφραση/Διασκευή: Έλενα Πέγκα. Παίζουν οι ηθοποιοί Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου, Παναγιώτης Σούλης. Στο Θέατρο Βασιλάκου (Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3, Βοτανικός). Τηλ.: 2110132002 - 005. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12-15 ευρώ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


«Matera, η γη των βράχων». Έκθεση φωτογραφίας της Τζένης Λυκουρέζου στο Ιταλικό Ινστιτούτο

Το «ταξίδι» της περιοδεύουσας έκθεσης της Τζένης Λυκουρέζου στην Ελλάδα άρχισε τον Ιούλιο 2015 και θα τελειώσει το Φεβρουάριο 2016, έχοντας ήδη κάνει στάση σε πέντε ελληνικές πόλεις (Λέρο, Ναύπλιο, Μεσσήνη, Πάτρα, Βόλο). Η πόλη της Ματέρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο νομό της Μπασιλικάτα στη νότια Ιταλία, έχει οριστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47, Πλ. Βικτωρίας). Τηλ.: 210 5242646, 210 5242674. Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 με 17:00, Σάββατο 11:00 με 13:30. Είσοδος ελεύθερη.



ΣΑΒΒΑΤΟ 23/1


ΒΙΒΛΙΟ


Παρουσίαση βιβλίου της Π. Βελένη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Πολυξένης Βελένη «Είμαι η άλλη» από τις εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ. Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος, Γκέλη Κατσιώτη, αρχαιολόγος. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Αλέξανδρος Βαμβούκος, ηθοποιός. Συντονίζει η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων. Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136). Τηλ.: 210 325 2214. Ώρα: 18:30. Είσοδος ελεύθερη.



ΜΟΥΣΙΚΗ


«2016 μουσικές στιγμές στον 'Αγιο Παύλο». Συναυλία στην Αγγλικανική Εκκλησία

Στο ιστορικό κτίριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα εγκαινιάζεται φέτος τον Ιανουάριο μια πρωτότυπη σειρά συναυλιών που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, σε έναν χώρο περίφημης ακουστικής, ανοιχτό και φιλόξενο στην κλασική μουσική, αλλά και στους μουσικούς πειραματισμούς. Αυτό το Σάββατο θα παίξουν οι Duo Arioso (Σοφία Μαυρογενίδου - φλάουτο, 'Αρης Χατζησταύρου - κιθάρα), με ρεπερτόριο που κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιρροών από διάφορα μέρη του κόσμου όπως Μεσόγειος, Λατινική Αμερική και Ευρώπη. Στον Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27). Τηλ.: 2107234567. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 10-12 ευρώ.


«Toubanaki & the Buzz Bastardz» στο Floral

Βαλκανικοί ρυθμοί, δρόμοι ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου, αναμειγνύονται με τζαζ αρμονία, crossover αυτοσχεδιασμούς, βοκαλισμούς, δημιουργώντας συναισθήματα, ατμόσφαιρες και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς. Ερμηνεύει η Αγγελική Τουμπανάκη. Παίζουν οι μουσικοί Βασίλης Κετεντζόγλου (ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις), Παντελής Στόικος (τρομπέτα, καβάλ), Γιάννης Παπαναστασίου (άλτο, σοπράνο σαξόφωνο), Παρασκευάς Κίτσος (ηλεκτρικό μπάσο), Γιάννης Παπαγιαννούλης (σετ κρουστών), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα). Στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια). Τηλ.: 210 3800070. Ώρα: 22:00. Εισιτ.: 5 ευρώ.




ΚΥΡΙΑΚΗ 24/1


ΘΕΑΤΡΟ



«Ο γάμος του Φίγκαρο» του Π. Μπωμαρσαί στο Μέγαρο Μουσικής

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του περσινού χειμώνα, το ανατρεπτικό αριστούργημα του Πιερ Μπωμαρσαί, ανεβαίνει και πάλι στο Μέγαρο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμμετοχή της πολυβραβευμένης ομάδας του. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 14-20 ευρώ.



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


«Παίζω & Πετώ: Εργαστήρι για τα πουλιά και τη φύση στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης»

Τα πουλιά αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο. Τα συναντάμε άλλωστε σε έργα γλυπτικής της αρχαιότητας, σε σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής, ως σύμβολα σε ποιήματα και ως πρωταγωνιστές σε λαϊκά παραμύθια και μύθους. Στον κύκλο συναντήσεων του Ιανουαρίου, λοιπόν, τα παιδιά συναντούν «Τα πουλιά στην τέχνη». Αυτή την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί το εργαστήρι «Τα πουλιά σε έργα τέχνης», όπου τα παιδιά παρατηρούν έργα τέχνης με θέμα τα πουλιά, τα σχολιάζουν και δίνουν τίτλους σε αυτά. Στη συνέχεια γίνονται τα ίδια ζωγράφοι και γλύπτες και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης (Λεωφόρος Δημοκρατίας, Ιλιον, έξοδος 6 Αττ. Οδού). Τηλ.: 210 2323163, 213 2030000. Ώρες: 11:30 με 12:45. Είσοδος ελεύθερη.



ΔΕΥΤΕΡΑ 25/1


ΒΙΒΛΙΟ


Παρουσίαση του βιβλίου του Μισέλ Φάις «Από το πουθενά» στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες
Το Βιβλιοπωλείο Πλειάδες και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις «Από το πουθενά». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αριέλλα 'Ασερ, ψυχαναλύτρια, Γιώργος Ρόρρης, ζωγράφος, Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλεξία Καλτσίκη και Αντώνης Μυριαγκός. Στο Βιβλιοπωλείο Πλειάδες (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι). Τηλ.: 210.72.49.604. Ώρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.


ΘΕΑΤΡΟ


«72 ώρες» του Γιώργου Χατζηπαύλου και της Αστερόπης Λαζαρίδου στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Ο έρωτας στα χρόνια του facebook. Μία καταιγιστική κωμωδία που εξελίσσεται μέσα σε 72 ώρες -αλλά μην ανησυχείτε, η παράσταση διαρκεί πολύ λιγότερο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Σαρακατσάνης, τη μουσική ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ το έργο είναι ο πρώτος καρπός της συνεργασίας του Γιώργου Χατζηπαύλου με την Αστερόπη Λαζαρίδου. Παίζουν οι ηοποιοί Βάσω Καβαλιεράτου, Κίμων Φιορέτοςδρυμα. Στο Ίδρυμα Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.



ΤΡΙΤΗ 26/1


ΔΙΑΛΕΞΗ


Διάλεξη του καθηγητή, συγγραφέα και εκδότη Michael Schmidt στο DEREE

O διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής, συγγραφέας και εκδότης Michael Schmidt θα βρεθεί στην Ελλάδα και θα δώσει διάλεξη στη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με τίτλο «Home is so sad. The Reader's Part». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κολλέγιο, ο Michael Schmidt θα κάνει ένα workshop δημιουργικής γραφής με φοιτητές του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του DEREE. Στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή). Τηλ.: 210 6009800. Ώρα: 18:00. Η είσοδος στη διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. 
ΜΟΥΣΙΚΗ


Luca Ciarla, «Bach into myself» στο Μέγαρο Μουσικής


Ένα αναπάντεχο αφιέρωμα στον Μπαχ από τον Ιταλό Luca Ciarla (βιολί, ηλεκτρονικά). Πρωτότυπες διασκευές έργων του μεγάλου συνθέτη μαζί με συνθέσεις των L. Ciarla, H. Villa Lobos και A. Piazzolla, σε ένα ρεσιτάλ που ξαφνιάζει. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 5-20 ευρώ.



ΤΕΤΑΡΤΗ 27/1


ΜΟΥΣΙΚΗ

Papercut: Παρουσίαση του άλμπουμ Pockets of Silence στο Public

Ο Papercut, κατά κόσμον Βασίλης Νάκης, αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους πιο ταλαντούχους παραγωγούς και συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, αλλά έχει κερδίσει και πολλούς fans στην διεθνή ηλεκτρονική σκηνή, χάρη στις πολλαπλές συμμετοχές του σε international best selling compilations, όπως διάφορα volumes του γαλλικού Buddha Bar. Το άλμπουμ Pockets of Silence παρουσιάζεται για πρώτη φορά παρουσία όλων των συντελεστών. Στο Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1). Τηλ.: 210 3246210. Ώρα:: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.



ΘΕΑΤΡΟ


«Μεγάλοι δρόμοι» στο Θέατρο Νέου Κόσμου

«Τα μεγάλα ταξίδια και οι μεγάλες διαδρομές συμβαίνουν καμιά φορά μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Το μυαλό διανύει αποστάσεις τρελές την ώρα που τα πόδια μένουν καρφωμένα στο πάτωμα». Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Ειρήνης Φαναριώτη με την ίδια, τον 'Αρη Λάσκο και τη Μυρτώ Γράψα επί σκηνής, την Αμάλια Μπένετ και Χαρά Κότσαλη στην επιμέλεια της κίνησης και τον Φώτη Σιώτα στη μουσική σύνθεση. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου). Τηλ.: 210 9212900. Ώρα: 21:15. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.



ΠΕΜΠΤΗ 28/1


ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ

Pasión Del Tango στο Half Note




Ο σολίστ της χρωματικής φυσαρμόνικας Κώστας Βλαχόπουλος και ο Αργεντίνος κιθαρίστας και τραγουδιστής Herman Mayr θα μας μυήσουν στη μαγεία του αυθεντικού Τango. Επί σκηνής τους συνοδεύουν οι χορευτές Μαρία Θωμοπούλου και 'Αρης Χρυσοστομίδης, δημιουργώντας μια μουσικοχορευτική παράσταση που ξεχειλίζει από πάθος. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.



ΘΕΑΤΡΟ 
Forced Entertainment: «The Notebook» στο Bios

Οι Forced Entertainment παρουσιάζουν το The Notebook, την πιο πρόσφατη περφόρμανς τους που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Το The Notebook, βασισμένο στην ομώνυμη βραβευμένη νουβέλα της ουγγρικής καταγωγής συγγραφέα Ágota Kristóf, έρχεται μόνο για τρεις παραστάσεις. Σύλληψη- Δραματουργία: Forced Entertainment. Σκηνοθεσία: Tim Etchells. Περφόρμερς: Tim Etchells & Richard Lowdon. Στο Bios (Πειραιώς 84). Τηλ.: 210 3425335. Ώρα: 20:30. Εισιτ.:10-15 ευρώ.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ
Δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" η ΑRT WAY παρουσιάζει 26 σημαντικούς εικαστικούς.
Δημοφώντος 13-15  
Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα έως και Παρσκευή 10.30-19.30 Σάββατο 12-16.00 Κυριακή Κλειστά

Πιο κάτω στη Μητροπόλεως μπορείτε να επισκεφτείτε την Energy Athens 2016
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2016 με ώρες λειτουργίας από  Τετάρτη έως και Κυριακή από τις 14.00μμ-2100μμ


Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής " Έμπνευση και Δημιουργία" στο ΑΛΙΚΟ του Ψυρρή

Η Έκθεση θα διαρκέσει από 20/1/2016 έως και 30/1/2016 


Η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕΤΑΡΤΗ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00πμ έως  22.00μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 11.00πμ ΕΩΣ 15.00μμ




Εικαστική έκθεση “Stand up for…” της πλατφόρμας “The ArtLoft” την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 20.00μμ στον εικαστικό πολυχώρο The Loft, Καπνικαρέας 3, στο κέντρο της Αθήνας