Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Μιχάλης Μιχαλάκης:Στην Ελλάδα δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ όσο θα έπρεπε , οι Τέχνες, ο Πολιτισμός και η κουλτούρα μας

Εάν στη λέξη "Άνθρωπος" δίπλα  στο λεξικό υπήρχε φωτογραφία σίγουρα θα ήταν η φωτογραφία του Μιχάλη Μιχαλάκη.
Σταθερός στις απόψεις και τις αξίες του μα πάνω από όλα "Άνθρωπος" με Α κεφαλαίο  ο Μιχάλης Μιχαλάκης είναι ένας πραγματικός "Κύριος" της Τέχνης της Ζωγραφικής-Γλυπτικής-Χαρακτικής.
Είναι από εκείνες τις στιγμές που όταν έρχεται η στιγμή να αποτυπώσεις σε κάποιες αράδες ενός υπολογιστή μερικά λόγια για έναν πραγματικό φίλο νιώθεις αμήχανα και περίεργα .Μεγαλόκαρδος,ευαίσθητος και με ορθή κρίση αποτυπώνει την ψυχή του στα έργα του ,μία ψυχή αγνή και απονήρευτη κόντρα στους περίεργους καιρούς που διανύουμε.

Ας γνωρίσουμε όμως τον Εικαστικό Μιχάλη Μιχαλάκη

Ο Μιχάλης Μιχαλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά και ξεκίνησε να ασχολείται με τις Εικαστικές Τέχνες από το 1970 .Η κύρια ασχολία του είναι η Γλυπτική -Ζωγραφική και οι εικαστικές κατασκευές. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει κάνει αρκετές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό Έργα του υπάρχουν σε Δημόσιους Χώρους, Γκαλερί και σε ιδιωτικές Συλλογές . Για να τελειοποιήσει την τεχνική του παρακολούθησε σεμινάρια σχεδίου γλυπτικής ζωγραφικής για 6 συναπτά έτη στη πόλη Μιλάνο της Ιταλίας.Γι αυτό και σε πολλά από τα έργα του ο αέρας που απορρέει είναι Ιταλικός.


Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της "'Ενωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών ΔΙΩΝΗ" στην Αργυρούπολη. Ως Καθηγητής Ζωγραφικής διδάσκει σε άτομα με ειδικές ανάγκες ΑΜΕΑ εθελοντικά επί επτά χρόνια.Επίσης διδάσκει ζωγραφική στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Αργυρουπολης
Ρωτήσαμε την προσωπική του άποψη για τη ζωγραφική σήμερα στην Ελλάδα..

."Πιστευω οτι το επίπεδο ειναι ανεβασμένο . Στην Ελλάδα, έχουμε αξιόλογους καλλιτέχνες ,απλά δεν προβάλλονται όσο πρέπει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι τέχνες,ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας..
Το ευχάριστο είναι ότι η ζωγραφική αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ειναι σε υψηλό επίπεδο και μπορώ να πω ότι είναι σε υψηλότερο επίπεδο και απο τα προηγούμενα χρόνια. ,Αυτο προκύπτει από το γεγονός ότι τα νέα παιδιά προέρχονται από σχολες Καλών Τεχνών και είναι πλήρως καταρτισμένα.Πως ξεκίνησες τη ζωγραφική...ποια ήταν η κινητήριος δύναμη για να αρχίσεις να ζωγραφίζεις?..και σε ποια ηλικία καταλαβες οτι μπορείς?

Το κατάλαβα σε ηλικία 5-6 ετων όταν έπιασα μολύβι και άρχισα να ζωγραφίζω και εξεπλάγησαν οι γονείς μου οταν ειδαν οτι μπορούσα.. Το 1ο μου σκίτσο ηταν η μητέρα μου 
.Πηγαίνοντας στο Δημοτικό συνέχισα να ζωγραφίζω, μεγαλώνοντας όμως ξεκίνησα να ζωγραφίζω με αερογράφο πάνω σε αυτοκίνητα και από τα αυτοκίνητα μεταπήδησα στον καμβά. .
Επειδή σαν άνθρωπος μου αρέσει να ψάχνομαι είδα έναν γλύπτη που μου άρεσαν τα γλυπτά του και πήρα διάφορα κομμάτια πέτρας και ξεκίνησα να φτιάχνω διάφορες μορφές Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πέτρα στα 19 μου να τη .σμιλεύω και να δημιουργώ προσωπα και ζωα...
Τα υλικά που δουλεύω είναι πέτρα,μάρμαρο πάνω σε ξύλο!! Επίσης ζωγραφίζω και σε καμβά.
Η κρίση στην Ελλάδα επιδρά θετικά ή αρνητικά στην δημιουργία και στην έμπνευση:..
Η επιδραση στον κάθε καλλιτέχνη ειναι υποκειμενική στο πως την αντιλαμβάνεται και πόσο τον επηρεάζει .Εμένα με επηρέασε πολύ τελευταία. Π.χ σε ένα έργο μου με τίτλο "τα μήλα των εσπερίδων" η χρυσή μηλιά μπορεί να παρομειαστεί με την πολιτική,, ο δράκος είναι το σάπιο πολιτικό σύστημα ενώ το περιστέρι συμβολίζει την ελευθερία και την θετικότητα στη σκέψη για ενα καλύτερο αύριο.Γι αυτο ξεκινάει απο σκούρο χρώμα και καταλήγει σε χρυσό .
Ποια είναι η ομαδική εκθεση που σου έμεινε πιο βαθια χαραγμενη στο μυαλό και γιατί??
Ηταν το 2013 που έτσι ξεκίνησα και δημιούργησα το σύλλογο όταν σε μια ομαδική έκθεση του Δήμου Αργυρούπολης έγινε η συγκέντρωση των ζωγράφων για τη δημιουργία του συλλόγου ΔΙΩΝΗ .
Ποια είναι η γνώμη σου για τις εκθέσεις ζωγραφικής που διοργανώνονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα? 
Γίνονται καλές προσπάθειες αλλά εχω διαπιστώσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει το ανάλογο επίπεδο και δεν γίνεται η κατάλληλη επιλογή εργων. Επίσης θα ηθελα να δίνεται μεγαλύτερο βήμα σε νέους εικαστικούς

Τον Μιχάλη Μιχαλάκη μπορείτε να τον βρείτε στο φβ πατώντας εδώ