Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ PSA -Master Circle Status στην Διεθνή Ομοσπονδία των Pastel Societies.

 

Συνεχίζοντας το εικαστικό μου οδοιπορικό γνωρίζω σπουδαίους εικαστικούς που με εντυπωσιάζουν με τα έργα τους και μου προκαλούν δέος με τις εμπνεύσεις τους.Σήμερα θα σας συστήσω την Πριγκήπισσα των Παστέλ την αποκαλώ έτσι και στη συνέχεια θα καταλάβετε κι εσείς το λόγο...
Η Ειρήνη Γεωργοπούλου ζωγραφίζει πίνακες με ξηρό παστέλ, ρεαλιστικούς.Είναι στο Pastel Society of America και στο International Guild of Realism. Μόλις σήμερα μάλιστα της ανακοινώθηκε ότι είναι αποδέκτης του τίτλου Master Circle Status στην Διεθνή Ομοσπονδία των Pastel Societies. 
 

Ως καλλιτέχνης νοιώθει μια ακατανίκητη έλξη προς τον ρεαλισμό. Το πάθος της  για τη λεπτομέρεια και η ανάγκη της   να απεικονίσει  το επιλεγμένο θέμα με μεγάλη ακρίβεια  την σαγηνεύει σε μια συνεχή μάχη για να κατακτήσει νέες τεχνικές ρεαλισμού. 


Αγαπά να ζωγραφίζει  κοντινά πλάνα. Είναι κυρίως αυτοδίδακτη αλλά για να βελτιώσει  τις ικανότητες της  παρακολούθησε  σεμινάρια με την Lyn Diefenbach, Αυστραλή ζωγράφο. Είναι μέλος της (Διεθνούς Ένωσης Ρεαλισμού) International Guild of Realism και μέλος της (Κοινωνίας Παστέλ Αμερικής) Pastel Society of America με δικαίωμα υπογραφής με τα αρχικά PSA.

 


Τα επιτεύγματα πολλά της σπουδαίας εικαστικού Ειρήνης Γεωργοπούλου ας αρχίσουμε σιγά σιγά να τα απαρριθμούμε 

           Φιναλίστ στο τεύχος Απριλιου/Μαίου του 2009 στο Διεθνές περιοδικό International Artist Magazine στο διαγωνισμό λουλούδια και κήποι.
·   Αφιέρωμα στη ζωγραφική της έχει δημοσιευτεί στο Ιταλικό περιοδικό Duemila 11 τον Νοέμβριο του 2010.
    
·   Επίδειξη για το πώς φτιάχνει έναν πίνακα παστέλ έδωσε στο ηλεκτρονικό περιοδικό  Art Apprentice στο τεύχος 1004.·      
    Ο πίνακας της “Pebbles” κέρδισε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό  Richeson75 Τοπίο το 2011. 

·   Ο ίδιος πίνακας “Pebbles” επίσης ήταν φιναλίστ στην κατηγορία Νεκρά φύση και λουλούδια στο διαγωνισμό του περιοδικού Artist's Magazine στον 28ο Ετήσιος διαγωνισμό ζωγραφικής.


·   Ο πίνακας της “Illusion” ήταν φιναλίστ στο διεθνή διαγωνισμό Richeson75 Τοπίο το 2011.
·   Οι πίνακες της “Riverbed” και “Just Pebbles” έγιναν δεκτοί στην 18η διεθνή έκθεση
    IAPS (Διεθνής Ένωση Παστελιστών έκθεση στην Hispanic Arts Gallery Expo New Mexico στην Albuquerque, Νέο Μεξικό ΗΠΑ.

·  Οι πίνακες της “Pebbles” και “Treasures Washed Ashore” έγιναν δεκτοί στην 19η διεθνή έκθεση  IAPS (Διεθνής Ένωση Παστελιστών στην Hispanic Arts Gallery Expo New Mexico στην Albuquerque, Νέο Μεξικό ΗΠΑ.
·   Oι πίνακες “Color Circles” και “Color Spheres” συμμετείχαν στο βιβλίο της έκθεσης Richeson75 Small Works 2011 ως αξιόλογες συμμετοχές.
·   Ο πίνακας της “Cutlery” έγινε δεκτός στην διαδικτυακή έκθεση ΙΑPS το 2012.
"Silverware II'' Pastel on Richeson's Premium Pastel Paper, 12X16''

·   Ο πίνακας “Cutlery” ήταν επίσης φιναλίστ στο διαγωνισμό Καλλιτεχνική Αρτιότητα του περιοδικού Southwest Art Magazine.
·   Ο πίνακας “Eye Candy II” ήταν φιναλίστ στο διαγωνισμό Richeson75 μικρά έργα το 2012. Επίσης οι πίνακες “Color of the Shore”, “Pick them Up”, “Reflective Contemplation” και “Rocks” συμμετείχαν στο βιβλίο της έκθεσης ως αξιόλογες συμμετοχές.
·   Oι πίνακες “Pebbles” και “Just The Two Οf Us” διαλέχτηκαν για το βιβλίο Stroke of Genius 4/ Best of Drawing competition.
·    Ο πίνακας “Still Life with Eggs” έγινε δεκτός στην διαδικτυακή έκθεση Art Kudos 2012 international juried online exhibition.
·   Οι πίνακες της “Still life with Eggs” και “Collor of the Shore” διαλέχτηκαν για το βιβλίο Stroke of Genius 5/ Best Of Drawing Design & Composition.
·   Οι πίνακες Ιllusion”, “Riverbed” και “Just Pebbles” συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο Best of Worldwide Charcoal, Pastel & Pencil Artists Volume II.
RICHESON GALLERY EXHIBIT BOOK 2012

·    Τον Αύγουστο του 2012 έγινε στο International Artist Magazine τεύχος 86, 6σέλιδο αφιέρωμα στα παστέλ  της όπου της ζητήθηκε φωτογραφικό υλικό επίδειξης βήμα προς βήμα για το πώς δημιουργήθηκαν 3 πίνακες  της, φωτογραφίες από 8 ακόμα πίνακες συνέντευξη και βιογραφικό.
 Oι πίνακες “Five Bulbs” και “Washed Ashore” ήταν φιναλίστ στο διαγωνισμό Richeson 75 Μικρά έργα 2015 και συμμετείχαν στην έκθεση στη Richeson Gallery.
·   Κέρδισε  το βραβείο “Award of Merit“ στο διαγωνισμό  Four Points Contemporary International Competition Biennial 2015 για τον πίνακα “Spoons”.
·     Οι πίνακες “Keys” και “Spoons” συμμετείχαν σαν φιναλίστ στην διαδικτυακή έκθεση Richeson75 Still Life and Floral 2015.
·   Ο πίνακας “Keys” έγινε δεκτός και εκτέθηκε  στο  2015 IAPS Convention PastelWorld Exhibition στην Αλμπουκέρκη, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ!
·   Επίσης ο πίνακας “Keys” κέρδισε το βραβείο  People’s Choice Award στο διαγωνισμό  Richeson75 Still Life & Floral 2015
INTERNATIONAL ARTIST MAGAZINE ISSUE 86

·  Ο πίνακας “Five Bulbs” επιλέχθηκε για το βιβλίο  της North Light Books’ 2015 Strokes of Genius 8: Exploring Texture.
·  Ο πίνακας “Five Bulbs” έγινε δεκτός στην διαδικτυακή έκθεση Art Kudos 2015 international juried online exhibition.
·  Οι πίνακες της “Still Life with Boots” και “Five Bulbs” 
έγιναν δεκτοί στην 27η διαδικτυακή έκθεση ΙΑPS (Διεθνής Ένωση Παστελιστών) 2015.
ARTIST'S MAGAZINE


Ο πίνακας “Washed Ashore” κέρδισε την τέταρτη θέση στην κατηγορία Still Life/Floral στο 17ο  ετήσιο διαγωνισμό Pastel 100
·        Η «Ελληνικά λαχεία» της έκανε την τιμή να επιλέξει το έργο της “Marble Collection” για να απεικονίζεται στο δελτίο του Εθνικού Λαχείου.

·    Ο πίνακας “Still Life With Boots” έγινε δεκτός στην έκθεση της Richeson75 Small Works 2016ως φιναλίστ. Επίσης ο πίνακας “Family Ties” θα συμμετέχει στο βιβλίο της έκθεσης ως αξιόλογη συμμετοχή.
"Spoons". Pastel, 8X10' on Richeson's black hardboard.

·    Ειναι κάτοχος του τίτλου Master Circle Status στην Διεθνή Ομοσπονδία των Pastel Societies IAPS


Έχει λάβει μέρος συνολικά σε 22 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε 5 διαδικτυακές και έχω κάνει 2 ατομικές μια στο MYLOS ART CAFE και μια στο Cafe del Art  το 2010.

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Κώστας Ευαγγελάτος: Aισθητικές και Θεωρητικές Καταθέσεις -Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30 μμ,
θα εγκαινιαστεί στις Αίθουσες της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ,
Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου)
ατομική έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ και θεωρητικού
της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτο.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η κα. Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Μιχάλης Τσεκούρας-Στάμου, Προιστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.
Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι».

 

 Στην μεγάλη ατομική του έκθεση ο διακεκριμένος εικαστικός δημιουργός θα παρουσιάσει ζωγραφικές ενότητες έργων του με κύριο θέμα του την ανθρώπινη μορφή και στοιχεία της φύσης που αποδίδει με το προσωπικό του ιδίωμα της απευθείας γραφής της φόρμας με παστόζο λάδι αλλά και ποικίλες ζωγραφικές τεχνικές και συμβολικές χαράξεις στον καμβά, το χαρτί το ξύλο ή το ψηφιακό υπόβαθρο των πρόσφατων συνθέσεων του.Η Μαράη Γεωργούση, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκδόσεων και εκθέσεων αναφέρει σχετικά σε κείμενο της με τίτλο «Αιθέριες Μορφές»: Παρακολουθώντας τις αιθέριες μορφές στους πίνακές του Κώστα Ευαγγελάτου, ισορροπούμε ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη, στο εφήμερο του πόθου και στην διάρκεια της αγάπης για τη ζωή, στην εναλλακτικότητα αλλά και τη σταθερότητα. Οι μορφές παίρνουν ζωή γίνονται εικόνες. Τα συναισθήματα πλημμυρίζουν τις αισθήσεις. Μόνο μέσα από την «επιλησμοσύνη» μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στο σημείο να πιστέψει πως γνωρίζει μια αλήθεια έλεγε ο Νίτσε, που για αυτόν δεν υπάρχουν πραγματικά γεγονότα, μπορούμε μόνο να προσεγγίζουμε την ερμηνεία τους, δεν υπάρχει δηλαδή μια αντικειμενικά θεμελιωμένη αλήθεια, καθώς η έννοιά της είναι σχετική. Αληθινό είναι απλώς αυτό, το οποίο ο καθένας μας ορίζει ως τέτοιο, ανάλογα με την εικόνα, την οποία έχει πλάσει μέσα του από τα ερεθίσματα που έχει δεχθεί για την πραγματικότητα. Σ' έναν κόσμο καθόλου στατικό οι φόρμες των σχεδίων του διαπνέονται από έναν έντονο λυρισμό της φόρμας και συγκροτούν μια ποιητική διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η γραμμικότητα των μορφών, οι μεγάλες και μικρές καμπύλες του, οι ευθείες, η ώσμωση τους, αποτελούν γεωμετρικό παιχνίδι στα χέρια του, συνεπώς τα πάντα παίρνουν υπόσταση και μορφή.

Ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός και κριτικός τέχνης, συγγραφέας του βιβλίου «Η Αισθητική Ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου»- Δοκίμιο Εικαστικού ήθους, σημειώνει: Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με ταλέντο πολύπτυχο. Η δημιουργική του πορεία στηρίζεται απόλυτα σε χαρακτηριστικές τεχνικές και σε πρότυπα που εμπλουτίζουν προσωπικές παραλλαγές και προτιμήσεις του. Χρησιμοποιεί ως βάση των θεματικών του ενδιαφερόντων και κύκλων την ουσία της ανθρώπινης φύσης. Σε μια στείρα πνευματικά εποχή τολμά να παρουσιάσει τη δική του πρωτοποριακή πρόταση στην εικαστική τέχνη με χρώματα και σχέδια, συνδυασμούς και καθορισμένες παραγωγές που αξιοποιούν και διανθίζουν το πνεύμα…Αναμοχλεύοντας νέους τρόπους προσέγγισης μεταγράφει κοσμοθεωρητικά σχήματα. Μεταβάλλει τα αρνητικά στοιχεία σε θετικά και επιστρατεύει μεθόδους έκφρασης που αποτελούν ευρηματικές εικαστικές προτάσεις.

 Παράλληλα από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιούνται καθημερινά διαλέξεις- θεωρητικές ανακοινώσεις του Κώστα Ευαγγελάτου για θέματα της σύγχρονης τέχνης σε συνδυασμό με καλλιτεχνικά μουσικοποιητικά δρώμενα και performance. Συμπράττουν οι: Μάριος Καζάς, πιανίστας, συνθέτης, η Ιωάννα Σκληρού, μουσικός, κορνίστα, η Μάρθα Παπαδοπούλου, φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνις, ο Νίκος Γαρμπής-Nicofilimon, συνθέτης, designer, η Φένια Αποστόλου, χορογράφος, σκηνοθέτις, η Σίλια Καρφοπούλου, χορεύτρια.

12 -13 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου στο Άλικο στη περιοχή του Ψυρρή θα πραγματοποιηθούν Εκθέσεις χειροτεχνίας και ζωγραφικής


Οι Έλληνες & Ξένοι Δημιουργοί  και η "Ένωση Εικαστικών Διώνη"   σας προσκαλούν στο Άλικο   Αγ. Δημητρίου 16 Ψυρρή στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην  Έκθεση εικαστικής Χειροτεχνίας & Κοσμήματος με τίτλο "Αναμένοντας τον Έρωτα".  
Ενώ στις 16 Μαρτίου και ώρα 18.30μμ  θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Ένας Πολύχρωμος Κόσμος".