Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

HΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2016 Το μεγαλύτερο Πολιτιστικό Γεγονός στη Σάμο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία

Tο Σάββατο 20 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο της Σάμου στην ολοκλήρωση των εκδηλώσεων Ηραία -Πυθαγόρεια 2016 όπου και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Πραγματοποιήθηκε πολύ μεγάλη πομπή με ιέρειες που κρατούσαν δάδες κατά μήκος της ιστορικής διαδρομής του Πυθαγορείου κάτω από την επιβλητική μουσική υπόκρουση δημιουργώντας ένα δέος στους παρευρισκόμενους.
Πριν από την μεγάλη πορεία με τις δάδες είχε προηγηθεί αγώνας δρόμου γυναικών από τον Ναό της Ηρας με τερματισμό στο Ξενοδοχείο Δόρισσα.
Η γραφική παραλία του Πυθαγορείου και η κεντρική οδός ήταν κατάμεστες απο κόσμο όπου είχε έρθει να παρακολουθήσει το μεγάλο αυτό Πολιτιστικό Γεγονός που αναβιώνει τα τελευταία 10 χρόνια στο Πυθαγόρειο της Σάμου με ψυχή και εμπνευστή τον Σωτήρη Μαργιωρή ο οποίος κατέχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ.Την προηγούμενη μέρα την Παρασκευή 19 Αυγούστου έγινε η αναπαράσταση της Αρχαίας γιορτής των Ηραίων στις όχθες του Ίμβρασσου ποταμού ενώ 2 μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου μουσική συναυλία του Βασίλη Λέκκα με πολύ μεγάλη επιτυχίαΗ Σοπράνο Ζαφειρώ Χατζηφωτίου έψαλλε αρχαικούς ύμνους και κατά την αναπαράσταση της Αρχαίας γιορτής των Ηραίων  αλλά και κατα την διάρκεια της μεγάλης πομπής το Σάββατο 20 Αυγούστου.Μαζί της ήταν η Αλίκη Μαρκαντωνάτου, ο Πάν Καπερνέκα, η Τίνα Αλεξοπούλου και η Βασιλική Παπαγεωργίου. Στη βραδιά της  τελετής λήξης των Ηραίων-Πυθαγορείων 2016 παρευρέθηκε και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης μας Δημοσθένης Ταμπάκος.

Αξίζει να τονίσουμε οτι η αναβίωση των Ηραίων είναι μία ομαδική προσπάθεια όπου και  απαιτεί την άριστη συνεργασία όλων των συλλόγων και τοπικών φορέων του τόπου καθώς  και του Δήμου Σάμου 

Με Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας για 10η συνεχή χρονιά οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Ηραία - Πυθαγόρεια», πραγματοποιήθηκαν  και φέτος το καλοκαίρι στη Σάμο. 
Πλήθος εθελοντών πήραν μέρος στην αναπαράσταση των αρχαίων γυναικείων αγώνων που γίνονταν πριν από 2.200 χρόνια στο νησί προς τιμήν της θεάς Ηρας. Κατά την αρχαιότητα, οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Ηρας γίνονταν σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και ονομάζονταν «Ηραία»


Το φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια είναι το μόνο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αντλεί τη βασική του διαδρομή από την φιλοσοφική και την επιστημονική σκέψη της Ιωνίας όπως αυτή παραδόθηκε από τα άξια πνευματικά της τέκνα (Πυθαγόρας, Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Αρίσταρχος, Μέλισσος κ.α.).Ήδη στα 10 χρόνια της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να στρέψει τα «φώτα» των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των φιλοσόφων και πολλών ενδιαφερόμενων για τον πολιτισμό πολιτών πάνω του, καθώς έχουν διοργανωθεί σημαντικά συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας, με τη συμμετοχή πνευματικών ανθρώπων από πολλά μέρη της γης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Σάμος είναι ο τόπος στον οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνονται τα νέα ρεύματα της σκέψης στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά, την αστρονομία και την φυσική από τη μια, αλλά και ένας τόπος όπου η ποίηση διαλέγεται με τις μουσικές του κόσμου, καθώς στο φεστιβάλ πραγματοποιούνται σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.

 Μήνυμα του Δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου ανέγνωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Μανδουραράκης ενώ παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Πυθαγορείου Βασίλης Βαλκαμλής