Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00, την έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Αναστασίας Γκινάκη , με τίτλο "Έρως, Βαρύς Θεός" στις Εικαστικές Αναζητήσεις στο Κολωνάκι

 

 Οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ο χώρος που δημιούργησε ο κος Μελέτης Φικιώρης, εγκαινιάζουν την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 και  ώρα 19:00, την έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Αναστασίας Γκινάκη , με τίτλο "Έρως, Βαρύς Θεός".

Ερωτικό, 100x90cm λάδι σε μουσαμά

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Μελέντη σημειώνει:
Στην προσπάθειά μας να αναμετρηθούμε με την γνώση, να κατανοήσουμε και να εκλογικεύσουμε τις περιπέτειες της ζωής μας δεν είναι λίγες οι φορές που γεμίζουμε φόβο για το φθαρτό και μεταβλητό της ύπαρξής μας. Ηλιόλουστο ξέφωτο στον ανθρώπινο διαρκή αγώνα μας η συνάντησή μας με το αίσθημα της πίστης, της βαθιάς ειλικρινούς και αυθόρμητης εμπιστοσύνης σε μία ιδέα, σε ένα πρόσωπο, στην εικόνα της απόλυτης πληρότητας στην οποία παραδινόμαστε χωρίς όρους. 

Κρεββάτι από ρόδα σε μουσαμά 72χ92 2014


Είναι οι μοιραίες μας στιγμές της ευτυχίας που αν και τόσο σύντομες, χαράζουν βαθιά και ανεξίτηλα το πέρασμά μας από τον επίγειο κόσμο καθώς μας αποδεσμεύουν από αυτόν και μας ταξιδεύουν στην αιωνιότητα. Η διακαής επιθυμία μας να μην απομακρυνθούμε από αυτή την μοναδική αίσθηση της ψυχικής ευδαιμονίας στην οποία αδιαφορούμε για το πεπερασμένο και φθαρτό μας ακολουθεί για πάντα και μας αναγκάζει να την αναζητούμε έως και τις τελευταίες μας στιγμές, μέσω της μνήμης
.
                        Αναμονή σε ακρυλικό σε μουσαμά 50χ50 2015

Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι η νίκη απέναντι στον ανθρώπινο θάνατό μας έρχεται με οδηγό τον δυνατό, απείθαρχο, γεμάτο πάθος έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του ακόμα και σε εκείνα τα υπέροχα γήινα στιγμιότυπά του που εξιστορεί ο μικρός φτερωτός θεός της ελληνικής αρχαιότητας, ο Έρως, επιστρατεύοντας όχι μόνο την δύναμη της ψυχής μας αλλά και του σώματός μας. Σε αυτές τις κοινές μας ιστορίες, κέλυφος και κιβωτός του πιο όμορφου ταξιδιού, το σώμα μας γειώνεται και απογειώνεται με μεγάλες ταχύτητες. Ολόθερμες, ετοιμοπόλεμες και πάντα νικήτριες οι αισθήσεις
.
Καληνύχτα ακρυλικό σε μουσαμά 80χ90 2014


Σε ένα κόσμο γεμάτο  ευωδιαστές πνοές του πρωινού, του ηλιοβασιλέματος και της νύχτας οι εικόνες των ερωτευμένων σωμάτων, προαιώνιες αλλά και διαχρονικές, εκπέμπουν φως.  Τις παρακολουθούμε να ρέουν ως σχηματισμοί ενός αέναου γαλαξία και να μεταπλάθουν χώρο και χρόνο. Να γλιστρούν, να αναδιπλώνονται, να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, δυνατοί ποταμοί, γεμάτοι αναπάντεχους  κρυφούς ήχους. Ήχους που κυοφορούν ατέλειωτες μουσικές συμφωνίες στις μοιραίες κορυφώσεις των διασταυρώσεων. Τα ερωτευμένα σώματα συναντιόνται, μάχονται, ενώνονται με πάθος και κυριεύουν κάθε πεδίο, εκπέμπουν σήματα ευτυχίας στο σύμπαν και χάνονται για να εμφανιστούν κάπου αλλού και να παίζουν για πάντα με τον ίδιο φωτοδότη τρόπο. Την μαγική αυτή ιστορία με τις πολλές παραλλαγές, το πανανθρώπινο βίωμα, μας διηγείται με την σειρά των τελευταίων έργων της η Αναστασία Γκινάκη. Ερωτευμένη η ίδια με τα υλικά της ζωγραφικής της, τις υφές τους, τις πολλαπλές ιδιότητες και χρήσεις τους, τις τεχνικές της δουλειάς της, ενώνοντας διατυπώσεις του εξπρεσιονισμού και του συμβολισμού, με διακαή την επιθυμία να οδηγήσει όλα τα παραπάνω σε μία μεστή ομιλία, αναπτύσσει μαζί τους έναν δημιουργικό ερωτικό αγώνα. Τα επιστρατεύει αυθόρμητα και με πάθος στην υπηρεσία μίας δυναμικής εξωτερίκευσης στοιχείων και μηνυμάτων που κρύβονται στην φαντασία και απλώνονται σε πεδία αρκετά μεγάλων διαστάσεων.

Ένικός είμαστε ,πληθυντικός  είμαι ακρυλικό σε μουσαμά 100χ80 2014


 Μάχεται μαζί τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Ένας ζωγραφικός κόσμος με τον χαρακτήρα της ερωτικής φωτιάς, ενός αόρατου πύρινου κόκκινου που κρύβεται συνεχώς και αισθανόμαστε να μας περιτριγυρίζει, του φιλόπονου, φιλόκαλου έρωτα της δημιουργού, παρουσιάζεται εμπρός μας να μεταπλάθεται εν τέλει με αξιοσημείωτη μαεστρία σε μία δροσερή αύρα.  Ο κόσμος αυτός μας αγγίζει βαθιά και μας μαγεύει, μας προσκαλεί να ονειρευτούμε όπως κάθε αληθινός έρωτας. Μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία οδηγώντας μας στην πολύτιμη ανάταση ψυχής που μεταδίδει η Τέχνη και τα έργα της, προϊόντα ενός έντιμου και γενναίου αγώνα, σε κάθε <<καλή της ώρα>>.
Σελίδα της έκθεσης στο Facebook:https://www.facebook.com/events/201695450185787/
Video Preview της έκθεσης:
Επιμέλεια video – Μουσική επένδυση: Τάσος Πέτσας

Εικαστικές Αναζητήσεις
Σπευσίππου 21, Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλ. 210 / 7221556
Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, ώρες: 19:00 – 22:00
Διάρκεια: 6 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2016
Ώρες λειτουργίας: Πρωί: Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 - 15.00
                                  Απόγευμα: Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 - 21.00
                                  28/4 έως 02/5: ΚΛΕΙΣΤΑ

Λίγα Λόγια για την Εικαστικό Αναστασία Γκινάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από το 1997 έως το 2002 με καθηγητές τους Π. Χαραλάμπους, Γ. Χαρβαλιά, Δ. Σακελλίων και Γ. Καζάζη. Αποφοίτησε με Άριστα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2015      «Έρως, Βαρύς Θεός», Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα
2007      «Εκτεθειμένο θυμικό», Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, Αθήνα
2007      «Νοτιάς», Lazareto Hotel, Μονεμβάσια
2006      «Ιδωμένο πάθος», Mommy Art, Αθήνα

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2016      «Stand up for…”, The Loft, Αθήνα
2015      «After Sun», Art Zone 42 γκαλερίΑθήνα
2015      «Αναγνώσεις του Υφιστάμενου», Ισόγειο του Νερόμυλου, Λειβαδειά
2014      «You come and see», Epsilon Art Gallery, Λουτράκι
2011      Athens Fringe Festival, Τεχνόπολις Δήμου ΑθηναίωνΑθήνα
2008      «Εικόνα, χώρος, δράση», Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Αθήνα
2008      «Abstract Matters», Pro-Art γκαλερίΑθήνα
2007      Arte Libre Galleria, Βόλος
2006      Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα
2005      Φεστιβάλ Διαρροές, Αθήνα
2005      «Ευρώπη χωρίς Σύνορα», International Art Forum στη γκαλερί Art Tower, Αθήνα
2004      Πνευματικό Κέντρο Μονεμβάσιας
2003      Έκθεση Αποφοίτων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εκθεσιακός χώρος «Εργοστάσιο»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Σωτηρίου Σκίπη 10, Ψυχικo